CHWILÓWKA GODNA ZAUFANIA, CZYLI JAKA?
Parabank czy rzetelna firma pożyczkowa – to jedno z kluczowych pytań, jakie zadajemy sobie w momencie, gdy chcemy wciąż pożyczkę. Czym wyróżnia się chwilówka godna zaufania?
2016-04-08, 13:48

REJESTR FIRM POŻYCZKOWYCH I LISTA OSTRZEŻEŃ KNF

Jednym z narzędzi, który pozwoli znaleźć odpowiednie informacje o instytucji niebankowej jest Rejestr Firm Pożyczkowych prowadzony przez Związek Firm Pożyczkowych. To elektroniczne źródło jawnych i publicznie dostępnych danych na temat przedsiębiorców prowadzących działalność pożyczkową i sprzedających 95% pożyczek na tym rynku. Trzeba jednak pamiętać o tym, że Rejestr nie mówi jednoznacznie, że figurujące na niej firmy są dobre czy złe. Jednak potwierdza to już członkostwo w ZFP, które wymaga spełniania najwyższych standardów biznesowych i etycznych. Marka jest też sprawdzana w ramach kilkuetapowej weryfikacji. Informacji o tym, czy przeciwko danej firmie pożyczkowej nie toczy się sprawa o podejrzenie prowadzenia biznesu niezgodnie z prawem, możemy też szukać na publicznej liście ostrzeżeń Komisji Nadzoru Finansowego. Kolejnym miejscem, gdzie możemy sprawdzić, czy dana firma to chwilówka godna zaufania i stosuje się do przepisów ustawy o ochronie danych osobowych jest Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych. Ze strony internetowej GIODO dowiemy się, czy pożyczkodawca zgłosił chęć przetwarzania danych osobowych.

PRZEJRZYSTE I JASNE ZASADY PRZYZNAWANIA CHWILÓWKI

Jednym z wyróżników uczciwej chwilówki jest jej strona internetowa, na której znajdziemy umowę ramową wraz ze wszystkimi załącznikami, tabele z opłatami i prowizjami (nie tylko za udzielenie pożyczki, ale również za jej przedłużenie, a także prowadzenie działań windykacyjnych). Na serwisie rzetelnej chwilówki powinien znajdować się intuicyjny kalkulator, dzięki któremu, po ustawieniu kwoty i okresu spłaty, będziemy znać termin oddania pożyczki, wysokość RRSO, wysokość prowizji, całkowity koszt zobowiązania. Ważne jest to, abyśmy wiedzieli, ile i za co przyjdzie nam płacić. Jeśli firma nie prezentuje pełnego wykazu opłat, a w trakcie rozmów z konsultantem nie dostajemy szczegółowej, klarownej i zrozumiałej oferty, wówczas lepiej zrezygnować z usług takiego pożyczkodawcy.

UCZCIWA CHWILÓWKA Z CERTYFIKATAMI

Potwierdzeniem tego, że mamy do czynienia z uczciwą chwilówką są również certyfikaty przyznawane przez wiarygodne podmioty. Wśród nich jest certyfikat Rzetelna Firma wydawany przez Krajowy Rejestr Długów, certyfikat Odpowiedzialnego Pożyczkodawcy serwisu Loan Magazine, certyfikat Firma Wiarygodna Finansowa przyznawany przez BIG InfoMonitor czy Certyfikat Etyczny, który uzyskują członkowie Konferencji Przedsiębiorstw Finansowych.

Źródło: https://pozyczkaportal.pl/chwilowka-godna-zaufania-czyli/